Deelnemers gaan in troepen van 36 jeugdleden naar Polen. Troepstafleden begeleiden hen in het traject naar de European Jamboree toe, tijdens de Jamboree zelf, en natuurlijk achteraf tijdens een gezellige reünie. Elke troep wordt door een troepstafteam bestaande uit 4 mensen begeleid.

Wat doe je als troepstaf?

Vanaf najaar 2019 tot december 2020 ben je troepstaf in het Nederlands Contingent. Je komt in deze periode meerdere keren bij elkaar met andere troepstafleden en CMT om met elkaar te overleggen en ervoor te zorgen dat de jeugddeelnemers een fantastische tijd zullen hebben. Dit zullen een aantal avonden, dagen en ook weekenden zijn. Je zorgt met je troep voor drie leuke troepweekenden. Daarnaast zijn er enkele troepstafdagen- en weekenden samen met andere troepstaf.

De data voor troepstaf-bijeenkomsten zijn:

15 september 2019: Selectiedag

4-6 oktober 2019: Troepstafweekend

12 januari 2020: Troepstafdag

17-19 april 2020: Troepstafweekend

21-24 mei 2020: Contingentskamp

Troepstafteam

Elke troep wordt straks begeleid door een troepstafteam van vier mensen die samen in ieder geval de volgende competenties beheersen:

• programma maken en uitvoeren
  • communicatie
  • materiaalbeheer en vervoer
  • inzicht in fourage aantallen
  • leiderschap
  • kennis van EHBO
  • budget beheren

Hoe word je troepstaf?

Om troepstaf te worden, moet je solliciteren via deze link. Dit is mogelijk tot 30 juni 2019. Na je sollicitatie word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Gespreksrondes hiervoor zullen mogelijk al voor de zomervakantie 2019 plaatsvinden. Bij een wederzijds positief gesprek kom je in de troepstaf-pool.

Pas na de sluiting van de inschrijving van de jeugddeelnemers (15 augustus 2019) weten we hoeveel troepstafteams er precies nodig zijn. Op de selectie-dag (15 september 2019) zullen de troepteams samengesteld worden uit de troepstaf-pool.

Mocht na deze selectie-dag blijken dat er geen plek voor jou is als troepstaf, dan krijg je de mogelijkheid om alsnog als IST-er in te schrijven. Deze inschrijving sluit 15 augustus, maar mensen uit de troepstaf-pool die niet als troepstaf mee kunnen, mogen dan alsnog inschrijven.

Wat wordt er van een troepstaf lid verwacht?

Deze functie is een mooie uitdaging, het geeft jou de kans om je kwaliteiten zoals, samenwerken, informatie overdragen, troubleshooter, initiator, etc., een bijzondere impuls te geven. Vanzelfsprekend ben je lid van Scouting Nederland en heb je een landelijke VOG of overleg je deze voorafgaand aan je formele benoeming. Je bent op 1 september 2019 minimaal 21 jaar oud.

We gaan ervan uit dat je enige ervaring hebt met de doelgroep (Scout en/of explorers), je de deelnemers vooropzet, open en sociaal vaardig bent, met deelnemers, ouders en andere stafleden om kunt gaan. Leiding geven of begeleiden van een van deze speltakken is een pré. Het beheersen van de Engelse en Franse taal zijn zeker tijdens de EJ 2020 handig.

Je agenda heeft voldoende ruimte om tot en met november 2020 volop met de EJ 2020 bezig te zijn. We gaan ervan uit dat het je gemiddeld 1 dagdeel per week voor de EJ bezig bent. Op sommige momenten ben je echter meerdere dagdelen per week bezig en op andere momenten is het weer rustiger.