Een Jamboree is het grootste kamp dat door voor scouts in de leeftijd 14-17 jaar wordt georganiseerd: een Nationale Jamboree is dat voor een land, een Europese / Afrikaanse, Centraal-Europese Jamboree voor een werelddeel of verzameling van landen, met de Wereld Jamboree als vierjarig grootste evenement.In de Scouting geschiedenis zijn er verschillende Wereld Jamborees in Europa georganiseerd. Een echte Europese Jamboree is een zeldzaamheid. De EJ in Polen wordt de derde editie, nadat Nederland in 1994 en Engeland in 2005 dat eerder deden. 

De eerste European Jamboree ooit werd in Nederland georganiseerd in 1994, in Dronten. Aan deze jamboree deden ongeveer 10.000 scouts mee. In 2005 werd de tweede European Jamboree georganiseerd, in het Verenigd Koninkrijk op Hylands Park. Aan deze editie deden meer dan 10.000 scouts uit 67 landen mee.

In 2020 staat er dus na 15 jaar sinds de laatste editie weer een nieuwe European Jamboree op de planning! De organisatie is ambitieus, waar er vorige keren ongeveer 10.000 deelnemers per Jamboree, nu wordt er gestreefd naar ruim het dubbele!